Jom Klik Sekali

Saturday, November 12, 2011

Daging Salai Pucuk Ubi Masak Lomak Cili Api

gambar pinjam ni sebab acik lupa nak amik gambar



Bahan-Bahan
1. Confirmlah daging yang telah di salai tak kiro lombu atau kobau (kerbau)

2. Pucuk Ubi

3. Santan @ Nyiur pehtu korang porah dapek santan

4. Cili Api di kisar hancur dan halus

5. Kunyit hidup pun di kisar halus kok nak pakai kunyit serbuk pun tak salah do tapi x ori la!

6. Serai di ketuk

7. Garam jangan lupo

Cara-cara :

Pertama sekali masuk an daging bersama dengan lada api serta kunyit yang telah dikisar atau pun di tumbuk halus tadi. Seterusnya masukkan serai serta santan tadi dan juga garam kemudian biarkan sehingga pecah minyak tapi jangan die biarkan sampai bertahi minyak yo puan-puan. Cara tak nak bertahi minyak gulai kita tu api jangan terlalu besar dan selalu gaul atau bahasa kampung kacau gulai tadi. Setelah pecah minyak dan daging pun dah agak empuk boleh lah masukkan pucuk ubi tadi biarkan selama 1 minit dan telahpun sedia di hidangkan.
***
Mudah jekan masak ni. Bukan payah bona cumo budak mudo-mudo ni maleh nak mencubo! apo pun boleh try masak sebab daging Qurban banyak laei kan??? hahaha

4 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

followers