Jom Klik Sekali

Sunday, April 21, 2013

Ayam Paprik ala Thai





Okey acik hari ni nak shared cara memasak apa ke namanye Ayam Paprik Ala Thai katanye :-

Bahan-Bahan A:

Ayam (ikut suka koranglah nak bahagian mana dan mcm mana potong pun)
Kacang Panjang (potong-potong)
Baby Corn (anak jagung)
Carrot (Lobak Merah)
Bawang Besar @ Bawang Holland
Daun Limau Purut
Serai (diketuk)

Bahan-Bahan B :

Air
Bawang putih ( 1 biji ditumbuk)
Bawang merah (1 Biji ditumbuk)
Minyak Masak
Garam (secukup rasa)
Sos Tiram (satu sudu)
Cili Kering (Dah blend dan ikut kadar kepedasan ok)
Cili Api 3 Ulas
Perencah Tom Yam (acik pakai cap ADABI paket sbb ade logo halal)
Kicap (satu sudu)

Cara memasak :-

1. Masukkan bawang putih dan bawang merah tumis sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan ayam bersama-sama dengan serai  dan cili kering yang telah dikisar tunggu sehingga ayam masak masukkan sedikit air kalau nak kuah banyak bolehla letak air yg banyak tapi jangan sampai jadi gulai pulak.
3. Setelah ayam nampak masak masukkan perencah tomyam kacau hingga sebati.
4. Masukkan pula sos tiram dan kicap serta garam kacau sebati.
5. Akhir sekali masukkan sayur-sayuran, bawang besar @ bawang holland dan daun limau purut serta garam secukup rasa.

Hasilnya alhamdulillah incek husband cakap macam makan kat kodai hahaha..
ok selamat mencuba semua. (^_^)






4 comments:

  1. Assalm.. jumpa resepi.. jumpa blog ni. Tk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..
      Selamat mencuba resipi sy..simple je.. tq

      Delete
  2. Betul la mcm kt kedai. En Suami pon suka.. terima kasih....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

followers